آزمون اختبار چیست؟
آزمون اختبار چیست؟
یکی از مهمترین مراحل در مسیر وکالت، شرکت در آزمون اختبار مرکز وکلا است که پس از گذراندن دوره کارآموزی وکالت، داوطلبان برای دریافت پروانه وکالت پایه یک دادگستری باید در آن شرکت کنند. این آزمون در واقع سنجشی برای ارزیابی مهارتها و دانش کارآموزان در زمینههای مختلف حقوقی و وکالت است.
آزمون اختبار یک آزمون صلاحیت حرفهای است که در ایران برای تصدی مشاغلی همچون وکالت، قضاوت و سردفتری و اخذ پروانه فعالیت در این مشاغل برگزار میشود. در ایران، دو نهاد اصلی مسئولیت برگزاری آزمونهای ورود به حرفه وکالت را بر عهده دارند: مرکز وکلای قوه قضائیه (اختبار) و کانون وکلا.
آزمون اختبار کانون وکلا
آزمون اختبار کانون وکلای دادگستری در واقع توسط کانون وکلای دادگستری هر استان به منظور ارزیابی دانش فنی و تخصصی داوطلبان در حوزههای مختلف حقوقی برگزار میشود. پس از گذراندن دوره کارآموزی وکالت، شرکت در آزمون اختبار و قبولی در آزمون کتبی، آخرین مرحله کسب پروانه وکالت و فعالیت به عنوان وکیل پایه یک دادگستری در ایران به شمار میآید.
آزمون اختبار مرکز وکلا
این آزمون توسط مرکز وکلای قوه قضائیه برگزار میشود و افرادی که در این آزمون قبول میشوند، در صورت موفقیت در آزمون شفاهی (مصاحبه) به عنوان وکیل پایه یک دادگستری توسط قوه قضائیه شناخته شده و پروانه وکالت کسب مینمایند.
نحوه برگزاری آزمون اختبار چگونه است؟
متقاضیان اخد پروانه وکالت پس از گذراندن 18 ماه دوره کارآموزی، میتوانند در آزمون اختبار شرکت نمایند. این آزمون در دو مرحله کتبی و شفاهی برگزار میشود. افراد تا کمتر از 20 روز باید پایان دوره کارآموزی خود را اعلام نمایند. پس از گذراندن دوره کارآموزی، متقایان شرکت در این آزمون فرصت کافی برای مطالعه منابع را نخواهند داشت. از این روز معمولا پیشنهاد میشود آمادگی برای آزمون اختبار را قبل در طول دوران کارآموزی خود بدست آورند.
زمان برگزاری آزمون اختبار
زمان برگزاری آزمون اختبار بسته به نظر کانون وکلا هر استان می تواند متفاوت باشد. لذا نمی توان زمان یکسانی را برای برگزاری آزمون کتبی و شفاهی اختبار در تمامی استان ها ذکر کرد. سال های گذشته، این آزمون در بازه های زمانی مختلف در استان ها برگزار شده است. پیش بینی می شود امسال نیز مطابق سنوات قبل زمان برگزاری آزمون اختبار در استان های مختلف، متفاوت باشد.
معرفی منابع آزمون اختبار وکالت
منابع سوالات آزمون اختبار وکالت با توجه به اینکه از سمت چه مرکزی برگزار شود، میتواند متفاوت باشد. در حالت کلی منابع همراه با دفترچه شرایط ثبت نام در آزمون پروانه وکالت به اطلاع داوطلبان و متقاضیان شرکت در این آزمون میرسد.
در آخرین دفترچه راهنمای ثبت نام آزمون متقاضیان اخذ پروانه وکالت، نمونه سوالات آزمون اختبار مرکز وکلا از دروس زیر مشخص شده است:
حقوق مدنی
آیین دادرسی مدنی
حقوق تجارت
حقوق جزای عمومی و اختصاصی
آیین دادرسی کیفری
فقه
حقوق ثبت
حقوق اساسی
شرط قبولی در آزمون اختبار
شرط قبولی در آزمون اختبار کسب حداقل نمره 10 از 20 برای 5 عنوان درس و کسب معدل کل بالای 12 می باشد. افرادی که در یک از مراحل آزمون اختبار موفق به کسب حدنصاب تعیین شده نشونند، می توانند نسبت به نمره یا نمرات خود به کمیسیون آموزش اعتراض نمایند.
سرنوشت وکلا در صورت عدم قبولی در آزمون اختبار
بر اساس تغییرات اعمال شده در ماده ۵۴ آییننامه اجرایی لایحه قانونی استقلال کانون وکلای دادگستری، داوطلبانی که در آزمون قبول نشوند یا در جلسه آزمون حضور نیابند، میتوانند حداکثر دو بار دیگر در آزمون شرکت کنند. اگر داوطلب برای سومین بار هم در آزمون شرکت نکند یا قبول نشود، با توجه به تصمیم کمیسیون کارآموزی و تأیید هیئت مدیره، پروانه کارآموزی وی لغو خواهد شد. این تصمیم قابلیت اعتراض در دادگاه عالی را دارد.
خرید کتاب دست دوم حقوق
خرید کتاب های حقوق پیام نور
خرید کتابهای حقوق مدرسان شریف
__________________________________________________________________________________________________
مطالب پیشنهادی:
| |