معرفی رشته حسابداری مالی (Financial accounting)

دسته بندی :

نویسنده : دست دو بوک

تاریخ درج :

حجم فایل :

معرفی رشته حسابداری مالی (Financial accounting)
معرفی رشته حسابداری مالی (Financial accounting)

حسابداری مالی چیست؟
حسابداری مالی (Financial accounting) گونه‌ای از حسابداری است، که اطلاعات مالی را در قالب ترازنامه ها و صورت‌های سود و زیان، برای استفاده داخلی سازمان‌ها و کارکنان شرکت‌ها، همچنین برای گزارش‌دهی به سهام‌داران، سازمان‌های دولتی و ناظران جمع‌آوری، تحلیل و ارائه می‌کنند.

حسابداری مالی چه اهمیتی دارد؟
افرادی که قصد دارند روی کسب و کار یا یک فعالیتی سرمایه گذاری کنند با مراجعه به گزارشات مالی و در دست داشتن آن‌ها می‌توانند تصمیم گیری‌های با اهمیت و مهمی را به ثمر برسانند. تامین کنندگان کالا و خدمات لازم است که از اطلاعات مالی سازمان باخبر باشند. همچنین در صورتی که شرکت نیاز به وام و تسهیلات مالی داشته باشد، از صورت های مالی استفاده می‌شود.
یک شرکت بدون داشتن حسابدار مالی یا بخش حسابداری مالی، نمی‌تواند به تمام رویدادها و فرایندهای مالی خود دست پیدا کند. زیرا کلیه جریان‌های مالی یک شرکت یا سازمان از جمله عملیات‌های حسابداری، حساب و کتاب‌ها، ترازنامه‌ها، گزارش‌های مهم، اطلاعات و استانداردهای مالیاتی، قراردادها و غیره در سیستم‌های الکترونیکی یک شرکت به ثبت می‌رسند. اگر حسابداری مالی وجود نداشته باشد، دسترسی به کلیه اطلاعات به عبارتی غیر ممکن خواهد بود.
در واقع می‌توان گفت یکی از کارهایی که می‌تواند به بهبود فرآیندها و فعالیت‌های درون سازمانی کمک کند، حسابداری مالی است. هدف حسابداری مالی، رساندن کسب و کار به بالاترین سود است.

وظایف حسابدار مالی
وظایف حسابدار مالی عبارت است از:
    جمع‌آوری تمام مدارک و اسناد مالی
    اطمینان حاصل کردن از درستی کلیه اسناد صادره
    حسابداری بر مبنای مدارک صدور اسناد
    تهیه و تنظیم تراز حساب‌ها به صورت روزانه و ماهانه
    ارائه گزارش‌های مالی به مدیریت
    ارائه مشاوره به مدیران برای تصمیم‌گیری بهتر در مورد مسائل مالی
    تهیه و تکمیل سند لیست حقوق و دستمزد کارکنان
    تهیه و تکمیل لیست افراد بیمه شده و ارائه به تامین اجتماعی و مالیات حقوق کارکنان
    تنظیم و طراحی کدینگ حسابداری به شکل صحیح
    تراز بودن و یکی شدن دقیق مانده حساب‌ها از جمله حساب‌های مربوط به بانک
    نگهداری از تمام اسناد حسابداری و اخذ بک آپ از اسناد صادر شده توسط نرم افزار حسابداری
    پیگیری و وصول مطالبات شرکت و موارد دیگر

نقش حسابداری مالی در کسب و کار
حسابداری مالی، به سازمان کمک می‌کند که در چارچوب قانون حرکت کند و دچار نقص نشود. از طرفی، حسابداری مالی به مدیریت یک سازمان کمک می‌کند تا سازمان را در راستای رشد و شکوفایی هدایت کند. این نوع حسابداری بیشتر در کسب و کارهای تجاری، بازرگانی و خدماتی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
اطلاعات مالی توسط حسابدار مالی در قالب ترازنامه و صورت سود و زیان به ذی نفعان شرکت ارائه می‌شود. از این اطلاعات برای ارائه گزارش به سازمان‌های دولتی، سهامداران و … استفاده می‌شود. درواقع هدف از انجام این کار و ارائه گزارش‌ها، گرفتن تصمیم‌های اقتصادی مناسب است.

هدف حسابداری مالی
هدف اصلی این حسابداری در کسب و کار، آماده‌سازی گزارش‌های مالی است. اطلاعات مربوط به معاملات تجاری روزمره، اساس تهیه و تنظیم صورت‌های مالی محسوب می‌شود. فعالیت‌هایی مثل خرید و فروش کالا، هزینه‌های جاری، خرید ماشین‌آلات و غیره ازجمله فعالیت‌های مالی روزمره محسوب می‌شوند. هزینه‌های جاری هم شامل حقوق و دستمزد کارکنان، بهای آب و برق و اجاره ماهیانه می‌شود. افراد و ذی نفعان برون سازمانی از این اطلاعات برای آگاهی از عملکرد مالی شرکت استفاده می‌کنند.
حسابداری مالی با تهیه گزارش‌های دقیق مالی به پیش‌بینی آینده نزدیک کمک می‌کند. گزارش‌های حسابداری مالی تصویر دقیقی از چند ماه آینده نشان می‌دهد. برای طرح ریزی ماه‌های آینده می‌توان از این گزارش‌ها استفاده نمود.

تفاوت حسابداری مالی با سایر شاخه‌های حسابداری
به طور کلی حسابداری به کلیه فعالیت‌ها و تراکنش‌های مالی شرکت گفته می‌شود. درواقع حسابداری سیاست‌ها و چارچوب‌هایی برای مدیریت اطلاعات مالی، مدیریت هزینه‌ها و تهیه گزارش‌های مالی تعیین می‌کند. از طرف دیگر حسابداری مالی به طور ویژه و خاص به تهیه و تنظیم گزارش‌های مالی می‌پردازد. این نوع حسابداری باتوجه به اطلاعات موجود از اصول پذیرفته شده در حسابداری پیروی می‌کند.
شاید بتوان تفاوت اصلی این حسابداری با سایر حسابداری‌ها را در کاربرد ارائه اطلاعات دانست. در حسابداری مالی اطلاعات گزارش شده برای ذی نفعان برون سازمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد. از طرف دیگر در حسابداری مدیریتی اطلاعات گزارش شده برای تصمیم‌گیری بهتر مدیران داخلی استفاده می‌شود.
تفاوت حسابداری مالی و حسابداری صنعتی
به طور کلی تفاوت حسابداری مالی و صنعتی در این است که تمرکز حسابداری صنعتی روی تصمیمات درون سازمان است. در صورتی که تمرکز حسابداری مالی روی صورت‌های مالی اشخاص برون سازمانی است. اما تفاوت بین این دو حسابداری صرفا به این دو مورد محدود نمی‌شود.
تفاوت حسابداری مالی و حسابداری مدیریت
گرچه حسابداری مالی و حسابداری مدیریت هر دو نقش مهمی در کسب و کار دارند اما تفاوت‌های مهمی هم دارند. از جمله اینکه حسابداری مدیریتی کاملا داخلی است در حالی که حسابداری مالی صرفا برای سهامداران خارجی است. هدف از حسابداری مدیریت، همان طور که از نامش پیداست جمع آوری اطلاعات برای مدیران سازمان است.

صورت مالی در حسابداری مالی
گزارش مالی شامل عملکرد مالی یک کسب و کار در یک دوره حسابداری است. حسابداران از اطلاعات حسابداری یک شرکت برای ایجاد گزارش هایی در قالب صورت های مالی ماهانه، فصلی یا سالانه استفاده می‌کنند. این گزارش‌ها به منظور بازرسی، در اختیار ذی نفعان برون سازمانی شرکت قرار داده می‌شوند.
1. ترازنامه
به گزارشی که در مورد دارایی‌ها، بدهی‌ها و حقوق صاحبان سهام یک شرکت در یک دوره خاص ارائه می‌شود، ترازنامه می‌گویند. در اصول و استانداردهای جدید علم حسابداری، عنوان ترازنامه به صورت وضعیت مالی تغییر پیدا کرده است. با این حال فرمول ثابت ترازنامه عبارت است از: (دارایی‌ها = بدهی‌ها + حقوق)
در واقع ترازنامه تصویری از سلامت مالی یک شرکت در یک لحظه معین از زمان را ارائه می‌کند؛ یعنی نشان می‌دهد که یک کسب و کار چه دارایی‌هایی (مانند حساب‌های دریافتی) و چه بدهی‌هایی (مانند حساب‌های پرداختی) دارد؛ سپس چه مقدار حقوق صاحبان سهام باقی می‌ماند.
2. صورت سود و زیان
صورت سود و زیان یا صورت درآمد و هزینه به عنوان یکی از مهم‌ترین گزارش‌های مالی، عملکرد مالی یک شرکت را طی یک دوره زمانی مشخص نشان می‌دهد. در واقع در صورت سود و زیان پس از کسر هزینه‌ها از درآمدها، سود یا زیان انتهای دوره که نتیجه کلیه فعالیت‌های عملیاتی و غیر عملیاتی شرکت است، مشخص می‌شود.
البته باید بدانید که شیوه محاسبه صورت سود و زیان در شرکت‌های تولیدی، بازرگانی و پیمانکاری متفاوت است.
3. صورت جریان وجوه نقد
دربردارنده ورودی و خروجی نقدینگی یک کسب و کار در یک دوره حسابداری است. در این گزارش، کلیه درآمدها و بدهی‌های نقدی شرکت در یک دوره به تفصیل و با دقت ثبت می‌شود.
این گزارش شامل سه نوع جریان نقدی است:
    فعالیت‌های عملیاتی
    فعالیت‌های سرمایه گذاری
    تامین مالی فعالیت‌ها
هر چه نقدینگی یک کسب و کار بیشتر باشد، موقعیت مالی آن بهتر است و سرمایه بیشتری برای سرمایه گذاری و رشد دارد.
4. صورت سود و زیان جامع
گزارش نهایی است که تغییرات حقوق صاحبان سهام را مشخص می‌کند. این تغییرات هم ممکن است افزایشی و هم کاهشی باشند. در این صورت مالی، سود و زیان جامع در ردیف اول گزارش قرار می‌گیرند. بعد از آن به ترتیب هزینه‌های شناسایی‌شده، درآمد و سود و زیان تحقق‌نیافته درج می‌شوند.

مزایای حسابداری مالی
به کارگیری این نوع حسابداری در شرکت مزایای بسیار زیادی دارد. در ادامه با برخی از این مزایای مهم بیشتر آشنا خواهید شد.
1. ارائه سوابق مالی
همانطور که اشاره شد کلیه تراکنش‌های مالی در این نوع حسابداری ثبت و دسته‌بندی می‌شوند. به این ترتیب اسناد مالی بایگانی خواهند شد. شما می‌توانید هر زمانی که به اطلاعات نیاز داشتید به این دفاتر مراجعه کنید.
2. امکان مقایسه نتایج
بایگانی سوابق مالی و تجاری این امکان را فراهم می‌کند تا صورت‌های مالی به خصوص سود و زیان را با سال‌های قبل مقایسه کنند. این مقایسه به ارزیابی پیشرفت یا عدم پیشرفت کسب و کار کمک می‌کند.
3. جلوگیری از اشتباهات و سوءاستفاده‌ها
تمامی اطلاعات تجاری به صورت دقیق در حسابداری مالی ثبت می‌شوند. همین موضوع اجازه هیچ‌گونه کلاهبرداری یا سوءاستفاده را به افراد دیگر نمی‌دهد.
4. کمک به اخذ وام و تسهیلات
یکی از مواردی که به شرکت‌ها در راستای تحقق اهداف کمک می‌کند، اخذ وام و تسهیلات است. این نوع حسابداری با تهیه صورت‌های مالی، امکان اخذ وام را تسهیل می‌کند.
5. کمک به مدیریت در تصمیم‌گیری
حسابداری مالی اطلاعات تجاری را جمع‌آوری کرده و در قالب گزارش‌هایی ارائه می‌دهد. این گزارش‌ها به اتخاذ تصمیمات تجاری مناسب توسط مدیران کمک بسزایی می‌کند. درواقع مدیران با استفاده از این اطلاعات می‌توانند هرگونه سود و زیان احتمالی در آینده را پیش‌بینی کنند.
6. تسهیل امور مالیاتی
ارائه گزارشات مالی کمک زیادی به تسویه بدهی‌های مالیاتی می‌کند. درواقع این گزارشات مالی کار مقامات مالیاتی را برای تسویه سیستماتیک بدهی‌های مالیات ساده‌تر می‌کند.

ویژگی سیستم های حسابداری مالی
    قابلیت تهیه گزارش های کاربردی و دقیق
    در یک سیستم حسابداری مالی معتبر باید این امکان وجود داشته باشد که معاملات آن به صورت کاملا کاربردی و دقیق قابل مشاهده باشد. میزان سود و بدهی و دارایی شرکت کاملا مشخص باشد تا مدیران بتوانند برای اینده برنامه ریزی کنند.
    خصوصیات گرافیکی مناسب
    استفاده از عوامل بصری مناسب مانند نمودار ها و جدول ها برای آسان کردن خواندن اطلاعات و داده های مالی اهمیت بسیار زیادی دارد.
    به روز بودن
    راهنمایی هایی که صورت های مالی در اختیار شما می‌گذارند باید قابل استفاده باشند.
    یکپارچگی
    اطلاعات مالی شرکت از طرق مختلفی در سیستم ثبت می‌شوند اما در نهایت باید به صورت یک پارچه و در کنار یکدیگر مورد بررسی قرار گیرند.
    انعطاف پذیری
    نرم افزار هایی که در یک سیستم حسابداری مورد استفاده قرار می‌گیرند باید قابل تبدیل به یک دیگر باشند و افراد مختلف توانایی خواندن اطلاعات آن ها را داشته باشند.
    امنیت اطلاعات مالی کسب و کار ها
    حفظ اطلاعات مالی شرکت جزو مهم ترین مسائل امنیتی است.
    سادگی و رابط کاربری اسان
    کاربران مختلف باید توانایی خواندن اطلاعات و داده های مالی را داشته باشند.
    خدمات پس از فروش
    قیمت مناسب و به صرفه

رشته حسابداری مالی
همان طور که همان ابتدا اشاره کردیم رشته حسابداری مالی یکی دیگر از شاخه های حسابداری است که در دانشگاه های ایران تدریس میشود و در سال های اخیر به یکی از رشته های پرطرفدار تبدیل شده است.
این رشته بازار کار خوبی در ایران دارد و فارغ التخصیلان این رشته میتوانند درآمد خوبی داشته باشند.
البته باید بدانید این رشته هم مانند سایر رشته ها در ایران نیازمند فرد متخصص است و اگر در این رشته متخصص باشید همیشه برای شما کار هست و میتوانید با درآمد بالایی در شرکت های بازرگانی و شرکت های بزرگ و کوچک کار کنید.
دروس حسابداری مالی
برای آن که بتوانید در رشته حسابداری مالی فارغ التحصیل شوید لازم است دروس اجباری و اختیاری که دانشگاه برای شما ارائه داده است را پاس کنید.
در ایران میتوان هم از راه کاردانی (کارشناسی ناپیوسته) و هم به صورت کارشناسی پیوشته در این رشته تحصیل کرد. در ادامه شما را با دروس کاردانی و کارشناسی رشته حسابداری مالی آشنا میکنیم.
    اقتصاد خرد
    اقتصاد کلان
    حقوق بازرگانی
    مبانی سازمان و مدیریت
    حسابداری موسسات خدماتی و بازرگانی
    حسابداری شرکت های غیر سهامی
    ریاضیات و کاربرد آن در مدیریت
    روش های آماری
    اصول حسابرسی
    مدیریت اسنار و گزارش نویسی مالی
    کاربرد رایانه در حسابداری
    حسابداری بهای تمام شده
    مدیریت مالی
    حسابداری شرکت های سهامی
    حسابداری مالیاتی
    سیستم سفارشات خرید و انبارداری
    حسابداری مالی
    حسابداری پیمانکاری
    اصول تنظیم و کنترل بودجه
    پروژه مالی

آینده شغلی حسابداری مالی در ایران
با توجه به کاربرد حسابداری مالی و تاثیر حسابداری مالی بر کسب و کار، در بازار کار مشکلی نخواهید داشت و می‌توانید از پتانسیل آن در بازار کار مطمئن باشید.
با دارا بودن دانش لازم و مدارک معتبری که در اموزشگاه های سرتاسر کشور ارائه می‌شوند شما به راحتی می‌توانید در شرکت های مختلف استخدام شوید.

بیشتر بخوانید:

مشاره و انجام پایان نامه حسابداری کارشناسی ارشد و دکتری
خرید کتاب دست دوم حسابداری
خرید کتاب های حسابداری پیام نور

__________________________________________________________________________________________________

مطالب پیشنهادی:

| مشاوره نوشتن پروپوزال در رشته های مختلف | | |

| | | |

| | | |

| | |

| | | |

| | | |

| | | |

| |


نظرات کاربران

عبارت امنیتی
0