معرفی رشته مدیریت مالی

دسته بندی :

نویسنده : دست دو بوک

تاریخ درج :

حجم فایل :

معرفی رشته مدیریت مالی
معرفی رشته مدیریت مالی

رشته مدیریت مالی چیست؟
رشته مدیریت مالی یکی از گرایش‌های محبوب در زمینه مدیریت است که بسیاری از دانش‌آموزان به آن علاقه دارند. دانش‌آموزانی که به مدیریت علاقه‌مندند می‌توانند از بین گرایش‌های مختلفی مانند مدیریت مالی، مدیریت بازرگانی، مدیریت دولتی و… یکی را انتخاب کنند.
رشته مدیریت مالی به تحلیل و ارزیابی مسائل اقتصادی، مالی و سرمایه‌گذاری‌های شرکت‌ها و سازمان‌ها می‌پردازد. دوره کارشناسی این رشته شامل ۱۴۲ واحد درسی است که به دروس عمومی، پایه، اصلی و تخصصی تقسیم می‌شود.

معایب و مزایای رشته مدیریت مالی
همان‌طور که از نام این رشته پیدا است، مدیریت مالی ترکیبی از اصول مدیریت و مالی است. به عبارتی می‌توان گفت که اصول کلی مدیریت در این حوزه بر منابع مالی اعمال می‌شوند. مدیر مالی در شرکت‌ها مسئولیت تعیین دارایی‌های ثابت و جاری، تصمیم‌گیری در زمینه تأمین مالی، اخذ وام و سرمایه‌گذاری را بر عهده دارد. این تصمیمات تأثیر زیادی بر رشد، رقابت و حتی بقای سازمان دارند. از این رو، شرکت‌های متوسط و بزرگ در انتخاب مدیر مالی مناسب بسیار دقت کرده و به دنبال افراد با استعداد و تجربه می‌گردند.
مدیریت مالی یکی از بخش‌های حیاتی هر سازمان یا شرکتی به شمار می‌آید. مدیر مالی، در کنار مدیر اجرایی و مدیر منابع انسانی، نقش بسزایی در هدایت شرکت به‌سوی اهداف تعیین‌شده دارد. رشته مدیریت مالی برای خانم‌ ها نیز می‌تواند یک رشته مناسب باشد، زیرا محیط کاری مناسب برای خانم‌ها دارد.
مزایای رشته مدیریت مالی:
    فرصت‌های شغلی مناسب
    بازار کاری نسبتاً گسترده
    درآمد خوب
    امکان مهاجرت با این رشته
معایب رشته مدیریت مالی:
    نیاز به تمرکز بسیار بالا به دلیل کار با اعداد و ارقام
    سازگاری با تغییرات مدام بازار
    چالش‌های زیاد در کار
    رقابت بالا برای ارتقا شغلی
    پذیرش مسئولیت تصمیم‌های بزرگ
برای اینکه این رشته را بهتر بشناسید و یا بدانید که آیا این رشته مناسب شما است یا خیر، از مشاوره انتخاب رشته انسانی کمک بگیرید. «مشاوره انسانی» به شما کمک می‌کند رشته‌های مدنظرتان را بشناسید و بدانید کدام رشته برای شخصیت شما مناسب است.

وظایف یک مدیر مالی چیست؟
آیا وظایف رشته مدیریت مالی سخت است؟ مدیران مالی در شرکت‌های دولتی و خصوصی نقش‌های مهمی بر عهده دارند که شامل موارد زیر است:
    برنامه‌ریزی مالی: تهیه پیش‌بینی‌های مالی برای افزایش درآمد، سودآوری و هزینه‌ها و تدوین برنامه‌های آینده شرکت.
    تأمین مالی: جذب منابع مالی از طریق انتشار سهام و اوراق قرضه، همچنین دریافت وام از بانک‌ها.
    تصمیم‌گیری سرمایه‌گذاری: اختصاص بخشی از سرمایه به معاملات سودآور و نظم‌دهی به سرمایه‌گذاری‌ها.
    مدیریت موجودی‌ها و هزینه‌ها: کنترل و مدیریت موجودی‌های شرکت و نظارت بر هزینه‌های بزرگ و کوچک.
    نظارت بر حسابداری: نظارت بر فعالیت‌های حسابداری، تهیه طرح‌های بلندمدت و حفظ اسناد و مدارک مالی.
    تنظیم بودجه: نظارت بر تهیه و تنظیم بودجه و کنترل هزینه‌های جاری.
این وظایف حیاتی به مدیران مالی کمک می‌کند تا اطمینان حاصل کنند که شرکت‌ها به‌طور کارآمد عمل می‌کنند و منابع مالی به‌درستی مدیریت می‌شوند. البته همان‌طور که پیش‌تر گفتیم، رشته مدیریت گرایش‌های دیگری نظیر مدیریت بازرگانی و دولتی نیز دارد.

رشته مدیریت مالی مناسب چه کسانی است؟
در یک تعریف کلان، می‌‌توان مدیر مالی را یکی از ارکان اصلی هر سازمان یا شرکت (اعم از دولتی، خصوصی یا سهامی عام) در نظر گرفت که همپای مدیر اجرایی، مدیر نیروی انسانی و سایر مدیران، شرکت را در حرکت به سمت اهداف خود راهبری می‌کند. مدیر مالی ضمن نظارت بر درآمدها و هزینه‌‌های شرکت، منابع مالی سازمان اعم از وجوه نقد، دارایی‌‌های سرمایه‌‌ای، اوراق بهادار و... را در جهت اهداف سازمان به‌صورت کارا و اثربخش هدایت می‌کند.
این حوزه، همان‌‌گونه که از نام آن نیز پیداست، ترکیبی از مدیریت و مالی است. حتی گاهی این‌گونه نیز گفته می‌‌شود که در مدیریت مالی، اصول عمومی مدیریت در منابع مالی اعمال می‌شود.
این رشته برای افرادی مناسب است که ضمن علاقه به کار با اعداد و ارقام، به مفاهیم مالی، اقتصادی و سرمایه‌گذاری نیز علاقه داشته باشند. پیشنهاد می‌‌شود نگاهی به یک صورت مالی بیندازید (به سایت Codal.ir مراجعه کرده و مثلاً صورت سود و زیان یکی از شرکت‌‌ها را ببینید). هر شرکت به‌صورت دوره‌‌ای صورت‌‌های مالی خود را تهیه و بررسی می‌‌کند. هریک از عناوین و مفاهیم این صورت‌‌های مالی از دغدغه‌‌های مدیر مالی سازمان بوده و تلاش در بهبود آن از وظایف مستقیم ایشان است.

کدام دروس دوره دبیرستان در رشته مدیریت مالی بیشتر کاربرد دارند؟
دروسی مانند ریاضی، آمار و احتمال، اقتصاد خرد و اقتصاد کلان و حسابداری و حسابرسی از مباحث و ابزارهای عمومی این رشته به حساب می‌‌آیند. با مطالعه این دروس مدیریت مالی شخصی را نیز می‌آموزید.
نکته مهمی که در این خصوص وجود دارد این است که در کشور ما رشته مدیریت مالی در میان رشته‌‌های علوم انسانی جای‌‌دهی شده و از این رو اغلب کسانی که وارد این رشته می‌‌شوند، پایه‌‌ای قوی در ریاضی و آمار ندارند. حال آنکه اغلب مباحث روز این رشته حاوی مضامین گسترده‌‌ای از کاربرد ریاضیات‌‌، آمار و احتمال بوده و بدون این ابزارها ادامه‌‌ کار غیرممکن می‌‌شود. بنابراین، جهت پر کردن این خلاء رشته مهندسی مالی با هدف ساخت و ایجاد ابزارهای جدید مالی ایجاد شده که در میان رشته‌‌های فنی و مهندسی نیز قرار داده شده است.
شاید سرفصل‌‌های این دو رشته شباهت زیادی به یکدیگر داشته باشد، اما مباحثی مانند مدیریت سرمایه‌‌گذاری و ریسک، قیمت‌‌گذاری دارایی‌‌ها و مدیریت پرتفوی با جزئیات و تفصیل بیشتری — که متضمن کاربرد مفاهیم ریاضی و آمار نیز هست — در مهندسی مالی مورد بحث قرار می‌‌گیرد.
به عبارت دیگر، افرادی که پایه‌‌ای قوی‌‌تر در ریاضیات، آمار و احتمال و برنامه‌نویسی داشته باشند فضای رشد بهتری در این رشته داشته و در حوزه‌‌های علمی و کاربردی آن بهتر می‌‌توانند وارد شوند.

واحدها و دروس رشته مدیریت مالی در دوره کارشناسی
برای اخذ مدرک کارشناسی رشته مدیریت مالی باید ۲۱ واحد عمومی، ۴۲ واحد دروس پایه، ۲۶ واحد دروس اصلی، ۴۰ واحد دروس تخصصی و ۸ واحد دروس اختیاری بگذرانید.
دروس عمومی رشته مدیریت مالی:
دو درس از دروس مبانی نظری اسلام
یک درس از دروس اخلاق اسلامی
یک درس از دروس انقلاب اسلامی
یک درس از دروس تمدن و تاریخ اسلامی
یک درس از دروس آشنایی با منابع اسلامی
ادبیات فارسی
زبان عمومی
تربیت بدنی ۱ و ۲
دروس پایه رشته مدیریت مالی:
اصول حسابداری ۱ و ۲
آمار و کاربردهای آن در مدیریت مالی
ریاضیات و کاربردهای آن در مدیریت مالی
روش تحقیق در مدیریت
اقتصاد خرد
اقتصاد کلان
روانشناسی کار
ریاضیات و کاربرد آن در مدیریت
آمار و کاربرد آن در مدیریت
حسابداری صنعتی
کامپیوتر و کاربردهای آن در مدیریت
حقوق بازرگانی
حسابرسی
توسعه اقتصادی و برنامه‌ریزی
دروس اصلی و اختصاصی رشته مدیریت مالی:
مبانی سازمان و مدیریت
مدیریت منابع انسانی
پول، ارز و بانکداری
مدیریت استراتژیک
مدیریت رفتار سازمانی
تحقیق در عملیات
بازاریابی و عملیات بازار
اقتصادسنجی مالی
اصول مدیریت مالی ۱ و ۲
مدیریت مالی در ایران
نهادهای پولی و مالی بین‌الملل
بازار پول و سرمایه
برنامه‌ریزی مالیاتی متون ۱
متون ۲
مبانی مدیریت و سرمایه‌گذاری
نهادهای پولی و مالی
مبانی ریسک و مدیریت بیمه
قردادهای بیمه
مبانی بانکداری و مدیریت بانک
دروس اختیاری رشته مدیریت مالی:
سیستم اطلاعاتی مالی
مالیه عمومی
تجزیه و تحلیل فنی
اصول تهیه، تنظیم و کنترل بودجه دولتی

ادامه تحصیل فارغ‌التحصیلان رشته مدیریت مالی
فارغ‌التحصیلان رشته مدیریت مالی در مقطع کارشناسی، می‌توانند برای مقاطع ارشد و دکترا نیز این رشته را دنبال کنند. گرچه امکان ادامه تحصیل در سایر شاخه‌های مدیریت هم برای این افراد وجود دارد. عموماً به دلیل جذابیت و بازار کار مناسب رشته مدیریت مالی، دانشجویان در مقاطع بالاتر نیز همان مدیریت مالی را انتخاب می‌کنند.

بازار کار رشته مدیریت مالی
در این بخش می‌خواهیم بازار کار رشته مدیریت مالی را معرفی کنیم. رشته مدیریت مالی به‌عنوان یکی از شاخه‌های مهم علوم انسانی، نقش کلیدی در بررسی و تحلیل منابع و هزینه‌های مالی در سازمان‌ها و شرکت‌ها ایفا می‌کند.
بازار کار رشته مدیریت مالی بسیار وسیع و پرطرفدار است. فارغ‌التحصیلان این رشته می‌توانند در صنایع مختلف و در سطوح گوناگون سازمان‌ها و شرکت‌های دولتی و خصوصی به‌عنوان مدیر مالی، کارشناس مالی، حسابدار، حسابرس، بانکدار، سرمایه‌گذار، بیمه‌گر و مشاغل مشابه فعالیت کنند.
آینده شغلی رشته مدیریت مالی روشن و امیدوارکننده به نظر می‌رسد. با پیشرفت تکنولوژی و تغییرات اقتصادی و سیاسی در جهان، اهمیت مدیران مالی در تصمیم‌گیری‌های استراتژیک و عملکرد سازمان‌ها روزبه‌روز بیشتر می‌شود. پیش‌بینی‌های دولت آمریکا نشان می‌دهد که تقاضا برای شغل مدیر مالی تا سال ۲۰۲۹ با رشد ۱۵ درصدی همراه خواهد بود.
درآمد رشته مدیریت مالی
درآمد رشته مدیریت مالی در مقایسه با سایر گرایش‌های مدیریت بالاتر است. طبق آمارهای سال ۲۰۲۰، متوسط حقوق یک مدیر مالی در ایالات متحده حدود ۱۲۹ هزار دلار در سال بوده است؛ هرچند این مقدار در کشورهای دیگر ممکن است متفاوت باشد. حدوداً متوسط حقوق یک مدیر مالی در ایران، ۹۰ الی ۱۴۰ میلیون در سال است.

رشته مدیریت مالی برای مهاجرت مناسب است؟
اگر در رابطه با شرایط رشته مدیریت مالی برای مهاجرت از ما بپرسید؟ به شما می‌گوییم که مدارک و تجربه‌های داخلی شما ممکن است خیلی مفید نباشند. برای این منظور، نیاز است که رشته‌های مختلف مرتبط با مدیریت مالی را بررسی کنید و به پیش‌نیازهای آن‌ها توجه کنید. برخی از گرایش‌های مشهور شامل امور مالی شرکتی (Corporate Finance)، امور مالی کمی (Quantitative Finance) و قیمت‌گذاری دارایی‌ها (Asset Pricing) هستند.
یکی از نکاتی که دانشجویان یا فارغ‌التحصیلان خارجی اغلب به آن اشاره می‌کنند این است که در زمان انتخاب گرایش به پیش‌نیازها و الزامات آن توجه کافی نداشته‌اند. به‌عنوان‌مثال، برخی حوزه‌ها مانند امور مالی کمی نیاز به دانش عمیق در ریاضیات، آمار و احتمال دارند و دانشجویان باید در این زمینه‌ها آمادگی کافی داشته باشند. همچنین برخی دانشگاه‌ها ممکن است شرایط خاصی مانند داشتن تجربه اجرایی مشخصی را برای پذیرش در نظر بگیرند که باید به آن‌ها توجه کرد.

بیشتر بخوانید:
مشاوره طراحی و تهیه بیزینس پلن، طرح توجیهی کسب و کار
مشاوره کسب و کار آنلاین تلفنی حضوری
مشاوره و انجام پایان نامه مدیریت ارشد و دکتری
معرفی رشته مدیریت: گرایش ها و بازار کار
خرید کتابهای رشته مدیریت

__________________________________________________________________________________________________

مطالب پیشنهادی:

| مشاوره نوشتن پروپوزال در رشته های مختلف | | |

| | | |

| | | |

| | |

| | | |

| | | |

| | | |

| |

نظرات کاربران

عبارت امنیتی
0