معرفی رشته نانوشیمی
نانو تکنولوژی چیست؟
فناوری نانو یا نانو تکنولوژی (Nanotechnology) واژه ای است كلی كه برای تمام فناوری هاي پيشرفته در عرصه كار با مقیاس نانو (۱ نانومتر يک ميليارديم متر می باشد) بکار می رود. این فناوری را در حقیقت به استفاده از مواد در ابعاد بسیار کوچک مانند ابعاد اتمی، مولکولی و فرامولکولی در کاربرد های صنعتی می گویند. به بیان دیگر می توان گفت که نانو فناوری علمی فرا رشته ای می باشد، بنابراین کلیه علوم و فنون از جمله علوم محض، پزشکی، فنی مهندسی، غذایی و غیره را شامل می شود.
توجه داشته باشید که فناوری نانو می تواند بسیاری از مواد و یا حتی دستگاه های جدید را با طیف وسیعی از کاربرد، مثلا در نانو الکترونیک، نانو پزشکی، تولید محصولات مصرفی و همچنین تولید، انتقال، مصرف و ذخیره سازی انرژی با کارایی بالاست ایجاد نماید.
همانطور که بیان شد، نانو فناوری توانایی ساخت، کنترل و استفاده ماده در ابعاد نانومتری را دارد. لازم به ذکر است که اندازه ذرات در این فناوری بسیار اهمیت دارد، زیرا در مقیاس و ابعاد نانویی، ابعاد ماده در خصوصیات آن بسیار موثر می باشد. از این رو خواص شیمیایی، فیزیکی و بیولوژی یک یک اتم ها یا مولکول ها با خواص مشابه در توده ماده متفاوت خواهد بود.
از جمله شاخه های بنیادی دانش فناوری نانو می توان به نانو مواد، نانو روکش، نانو ذره، نانو لوله، نانو صفحه، نانو ساختار، نانو کامپوزیت، نانو ماشین، نانو الکترونیک، نانو سیم، نانو حسگر، نانو ترانزیستور، نانو سیالات، نانو لیتو گرافی، نانو مکانیک و ….. اشاره کرد.
نانوشیمی چیست؟
نانوشیمی (Nanochemistry) گرایشی جدید از علم شیمی محسوب می شود که به مطالعه و بررسی شیمی مواد، در مقیاس ذره ای نانومتر (ذراتی با ابعادي در حدود ۱ تا ۱۰۰ نانومتر) می پردازد. این رشته دانشگاهی را می توان ترکیبی از علوم شیمی و نانو در نظر گرفت.
کاربرد گرایش نانوشیمی
این رشته دانشگاهی اهميت فوق العاده ای در صنعت و تکنولوژی دارد، به همین دلیل یکی از گرایش های محبوب شیمی محسوب می شود. این گرایش در صنایع مختلفی از جمله صنایع غذایی، دارویی، بهداشتی، آرایشی، ساخت و ساز، پوشاک، سوخت، رنگ و رزین، پلیمر و در واقع هر چیزی که به شکلی می تواند با شیمی، مهندسی شیمی و مهندسی مواد ارتباط داشته باشد، کاربرد دارد.
همانطور که بیان شد، گرایش نانوشیمی در یک محدوده وسیع از شبه رسانا ها تا پزشکی کاربرد دارد. این گرایش بیشتر برای طراحی و دستیابی به محصولاتی با کیفیت و همچنین کمیت بهتر و در نتیجه فرآورده هایی ارزان تر، سبک تر، محکم تر و کاراتر است. توجه داشته باشید که کارهای تحقیقاتی در این گرایش نیز می تواند به صورت تجربی (کار تحقیقاتی در آزمایشگاه) و هم به صورت نظری و محاسباتی (با استفاده از نرم افزار های محاسباتی از جمله گوسین) انجام شود.
گرایشهای رشته نانوشیمی
رشته نانوشیمی دارای گرایشهای مختلفی است که عبارتند از:
نانوشیمی آلی: مطالعه خواص مواد آلی در مقیاس نانومتری
نانوشیمی معدنی: مطالعه خواص مواد معدنی در مقیاس نانومتری
نانوشیمی تجزیه: مطالعه روشهای تجزیه مواد در مقیاس نانومتری
نانوشیمی فیزیک: مطالعه خواص فیزیکی مواد در مقیاس نانومتری
گرایش نانوشیمی برای چه کسانی مناسب است؟
دانشجویان گرایش نانو بايد در وهله اول به علم شيمی، آزمایشگاه، کارهای تحقیقاتی و پژوهشی، کارهای آزمایشگاهی و ذرات نانو علاقه داشته باشند. همچنین این شیمیست ها باید صبور، منظم و با پشتکار بالا باشند. علاوه بر آن، این دانشجویان باید تسلط و مهارت خوبی بر روی علوم شیمی و زبان انگلیسی داشته باشند. توجه داشته باشید که برای ورود به دنیای نانو، نیازمند پایه علمی قوی (به ویژه آشنایی با شیمی کوانتومی) می باشد.
دروس دانشگاهی رشته نانوشیمی
دروس دانشگاهی رشته نانوشیمی در مقطع ارشد
تعداد کل واحد های درسی دوره کارشناسی ارشد گرایش نانو ۲۸ واحد خواهد بود.
دروس الزامی تخصصی گرایش نانوشیمی ۹ واحد درسی است که عبارتند از شیمی نظری ساختار های نانو، روش های سنتز نانو مواد ۱ و شناسایی و تعیین ساختار نانو مواد .
دروس انتخابی ۱۰ واحد می باشند. از جمله دروس تخصصی اختیاری مورد تدریس (به پیشنهاد استاد راهنما و تایید گروه آموزشی) در دوره ارشد نانوشیمی می توان به شیمی سطح و حالت جامد، شیمی سل – ژل، نانو فن آوری پلیمر ها، نانو مواد معدنی، کاربرد سونو شیمی در سنتز مواد نانو، کارگاه سنتز و شناسانی مواد نانو ساختار، شیمی سوپرامولکولی، محاسبات کوانتومی مواد نانو ساختار اشاره کرد.
سمينار ۱ واحد درسی.
پایان نامه ۸ واحد درسی.
دروس دانشگاهی رشته نانوشیمی در مقطع دکتری
تعداد کل واحد های درسی دوره دکتری ۳۶ واحد درسی خواهد بود. لازم به ذکر است که دروس دوره دکتری با توجه به نوع گرایش دانشجو انتخاب می شود.
دروس جبرانی در صورتی ارائه می شوند که دانشجوی دوره دکتری این دروس را در دوره کارشناسی ارشد خود نگذرانده باشد. این دروس عبارتند از : روش های سنتز نانو مواد و شناسایی و تعیین ساختار نانو مواد.
دروس الزامی تخصصی مشترک بین گرایش های نانوشیمی ۳ واحد درسی است که عبارت است از : مباحثی در نانوشیمی و نانو فناوری.
دروس الزامی تخصصی رشته نانوشیمی گرایش نانوپلیمر ۳ واحد درسی است که عبارتند از : شیمی فیزیک پیشرفته پلیمر ها، سنتز و سینتیک پیشرفته پلیمر ها و فناوری های پیشرفته پلیمر ها.
دروس الزامی تخصصی رشته نانوشیمی گرایش سوپرامولکول ۳ واحد درسی است که عبارتند از : NMR پیشرفته، سنتز پیشرفته مواد آلی و حد واسط های فعال.
دروس الزامی تخصصی رشته نانوشیمی گرایش نانو معدنی ۳ واحد درسی است که عبارتند از : ساختار و پیوند در ترکیبات معدنی، شیمی فلزات واسطه، کاتالیزگر های همگن و ناهمگن و تعیین ساختار با پراش پرتو X.
دروس الزامی تخصصی رشته نانوشیمی گرایش نانو نظری ۳ واحد درسی است که عبارتند از : مکانیک کوانتومی پیشرفته، مکانیک آماری پیشرفته و ترمودینامیک و مکانیک آماری غیرتعادلی.
دروس انتخابی دوره دکتری نانوشیمی
دروس انتخابی ۶ واحد درسی. از جمله دروس تخصصی اختیاری مورد تدریس (به پیشنهاد استاد راهنما و تایید گروه آموزشی) در دوره دکتری رشته نانوشیمی گرایش نانو پلیمر می توان به نانو فناوری پلیمر ها، نانوکامپوزیت های پلیمری، نانو فناوری غشا ها، مباحث پیشرفته در نانو پلیمر ها، پلیمر ها در سطح و لایه های مرزی و نانو دارو ها و سامانه های انتقال دارو اشاره کرد.
دروس انتخابی ۶ واحد درسی. از جمله دروس تخصصی اختیاری مورد تدریس (به پیشنهاد استاد راهنما و تایید گروه آموزشی) در دوره دکتری رشته نانوشیمی گرایش سوپرامولکولی می توان به شیمی سوپرامولکولی پیشرفته، نانو ساختارهای خود آرا، نانو داروها و سامانه های انتقال دارو، نانو بیو فناوری پیشرفته و مباحثی در نانو شیمی اشاره کرد.
دروس انتخابی ۶ واحد درسی. از جمله دروس تخصصی اختیاری مورد تدریس (به پیشنهاد استاد راهنما و تایید گروه آموزشی) در دوره دکتری رشته نانوشیمی گرایش نانو معدنی می توان به مواد نانو متخلخل، مباحث پیشرفته در نانو مواد معدنی، نانو کاتالیزگر های معدنی، روش های سنتز نانو مواد معدنی، کاربرد نانو مواد معدنی در انرژی های نو و نانو مواد در شیمی سبز اشاره کرد.
دروس انتخابی ۶ واحد درسی. از جمله دروس تخصصی اختیاری مورد تدریس (به پیشنهاد استاد راهنما و تایید گروه آموزشی) در دوره دکتری رشته نانوشیمی گرایش نانو نظری می توان به مباحث پیشرفته در نانوشیمی نظری، مکانیک آماری سیستم های ناهمگن و نانو شیمی فیزیک محاسباتی اشاره کرد.
سمينار ۲ واحد.
پایان نامه ۲۰ واحد.
مزایا رشته نانو شیمی برای ادامه تحصیل و بازار کار
رشته نانو شیمی یکی از رشتههای جدید و پویا در حوزه علم و فناوری است که دارای مزایای زیادی برای ادامه تحصیل و بازار کار است.
مزایا برای ادامه تحصیل
رشتهای نو و جذاب: رشته نانو شیمی یک رشته جدید و نوظهور است که دارای زمینههای تحقیقاتی گسترده و جذابی است.
پتانسیل بالایی برای پیشرفت: رشته نانو شیمی دارای پتانسیل بالایی برای پیشرفت و توسعه است.
امکان همکاری با سایر رشتهها: رشته نانو شیمی با سایر رشتههای علوم پایه و مهندسی ارتباط نزدیکی دارد و امکان همکاری با این رشتهها وجود دارد.
امکان تحصیل در دانشگاههای معتبر: رشته نانو شیمی در دانشگاههای معتبر دنیا تدریس میشود و امکان تحصیل در این دانشگاهها برای دانشجویان این رشته وجود دارد.
مزایا برای بازار کار
تقاضای بالای بازار کار: بازار کار رشته نانو شیمی بسیار پرتقاضا است و فرصتهای شغلی زیادی برای فارغالتحصیلان این رشته وجود دارد.
تنوع در زمینههای شغلی: فارغالتحصیلان رشته نانو شیمی میتوانند در زمینههای مختلف شغلی مانند صنعت، پژوهش و آموزش مشغول به کار شوند.
درآمد بالا: درآمد فارغالتحصیلان رشته نانو شیمی نسبتاً بالا است.
معایب رشته نانو شیمی برای ادامه تحصیل و بازار کار
رشته نانو شیمی یک رشته جدید و پویا است که دارای مزایای زیادی برای ادامه تحصیل و بازار کار است. با این حال، این رشته دارای برخی معایب نیز است که باید در نظر گرفته شود.
معایب برای ادامه تحصیل
نیاز به دانش و مهارتهای پایه قوی: رشته نانو شیمی نیاز به دانش و مهارتهای پایه قوی در زمینههای شیمی، فیزیک و ریاضی دارد.
برنامههای درسی سنگین: رشته نانو شیمی دارای برنامههای درسی سنگین و فشرده است.
هزینههای بالای تحصیل: تحصیل در رشته نانو شیمی در دانشگاههای معتبر هزینههای بالایی دارد.
معایب برای بازار کار
رقابت بالای بازار کار: بازار کار رشته نانو شیمی بسیار رقابتی است و فارغالتحصیلان این رشته باید برای کسب جایگاه شغلی مناسب تلاش کنند.
نیاز به تجربه و مهارتهای عملی: فارغالتحصیلان رشته نانو شیمی برای موفقیت در بازار کار نیاز به تجربه و مهارتهای عملی دارند.
بازار کار و آینده شغلی فارغ التحصیلان رشته نانوشیمی
فارغ التحصیلان گرایش نانوشیمی می توانند در بسیاری از صنایع بنیادی از جمله صنایع پزشکی و داروسازی، بهداشتی و آرایشی، گاز و پتروشیمی، مواد شوینده، رنگ و رزین، عمران و ساختمان، خودرو و حمل و نقل، نساجی و پوشاک، کشاورزی و غذا و ده ها صنعت دیگر به عنوان مدیر مرکز تولیدی، مدیر کنترل کیفیت، مدیر فنی و همچنین مسئول ارتقا دهنده کیفیت محصولات تولیدی فعالیت داشته باشند.
از طرفی دیگر، این نانوشیمیست ها می توانند به ارائه انواع خدمات آموزشی- پژوهشی در مدارس، دانشگاه ها، مراکز تحقیقاتی و مراکز آموزش عالی کشور مشغول شوند و یا اینکه کسب و کار خودشان را به راه بیندازند.
خرید کتابهای مهندسی شیمی مدرسان شریف
__________________________________________________________________________________________________
مطالب پیشنهادی:

