معرفی گرایش های رشته مهندسی مکانیک در مقطع کارشناسی

دسته بندی :

نویسنده : دست دو بوک

تاریخ درج :

حجم فایل :

معرفی گرایش های رشته مهندسی مکانیک در مقطع کارشناسی
معرفی گرایش های رشته مهندسی مکانیک در مقطع کارشناسی

معرفی گرایش های رشته مهندسی مکانیک در مقطع کارشناسی
رشته مهندسی مکانیک دارای سه گرایش، طراحی جامدات، حرارت و سیالات و ساخت و تولید در مقطع لیسانس است که گرایش طراحی جامدات مهندسی مکانیک به بررسی انواع نیروها، حرکتها و تأثیر آنها در اجزاء مختلف ماشین می‌پردازد و مهندس طراح جامدات با توجه به نیازهای جامع، دستگاهها و ماشین‌ها مختلف را طراحی می‌کند.
گرایش حرارت و سیالات رشته مهندسی مکانیک به تحلیل و طراحی سیستم از دیدگاه حرارتی سیالاتی می‌پردازد و مهندس طراح سیالات به طراحی سیستمهای برودتی و حرارتی و تأسیساتی در ساختمان‌ها و اماکن می‌پردازد. گرایش ساخت تولید به مسائل مربوط به ساخت بهینه و تولید با کیفیت بالا می‌پردازد و بیشتر به حل موضوعات و مشکلات فرآیندها و دستگاههای ساخت و تولید می‌پردازد.
دو گرایش دیگر نیز در مقطع لیسانس برای رشته مهندسی مکانیک وجود دارد که هنوز بسیار نوپا هستند و در تمام دانشگاهها تدریس نمیشوند: مهندسی مکانیک با گرایش تاسیسات حرارتی و برودتی - مهندسی مکانیک با گرایش مکانیک خودرو

مهندسی مکانیک گرایش جامدات
مکانيک جامدات یکي از شاخه هاي اصلي مهندسي مکانيک مي باشد که رفتار مواد جامد تحت اثر هرگونه بارگذاري خارجي را مورد مطالعه قرار مي­دهد. اين بارگذاري مي‌تواند از نوع نيروي مکانيکي، حرارتي، الکتريکي و  يا ترکيبي از آنها باشد. مواد بسته به نوع و مقدار بارگذاري، رفتار متفاوتي را از خود نشان ميدهند. به عنوان مثال اگر تغيير شکل ايجاد شده بر سازه تحت اثر نيروي وارده به گونه اي باشد که پس از باربرداري، سازه به حالت اوليه خود برگردد، اصطلاحا گفته مي شود که سازه در حالت الاستيک مي باشد اما اگر مقدار نيرو به حدي باشد که پس از باربرداری، تغيير شکل در سازه باقي بماند، اصطلاحا ماده در حالت پلاستيک بوده و روابط خاص و متفاوت از حالت الاستيک براي مطالعه رفتار سازه نياز است. همچنين بسته به پاسخ سازه در برابر نيروي وارده که ممکن است از نوع ايستايي يا پويايي باشد، زيرشاخه هايي از علم مکانيک جامدات را بوجود آورده است که از جمله آنها مي توان به مقاومت مصالح، طراحي اجزاء، ديناميک، ارتعاشات و ... اشاره نمود. لازم بذکر است که يک مهندس مکانيک در مقطع کارشناسي به صورت کلي با الفباي علوم ذکر شده آشنا شده و در مقاطع بالاتر به صورت تخصصي در يکي از حوزه هاي نامبرده به کسب دانش مي پردازد.

مهندسی مکانیک گرایش حرارت و سیالات
مکانیک سیالات شاخه‌ای از مهندسی مکانیک است که به مطالعه خواص سیالات (مایعات ، گازها و پلاسما ) ، نیرو‌های وارد بر سیالات و یا نیروهای وارده از طرف سیالات بر اجسام جامد می‌پردازد . شاخه مکانیک سیالات را می‌توان به دو دسته کلی استاتیک سیالات و دینامیک سیالات  تقسیم نمود . استاتیک سیالات به مطالعه سیال ساکن می‌پردازد . مهندسان مکانیک ، قوانین استاتیک سیالات را برای محاسبه فشار و نیروهای شناوری  وارد بر یک جسم ساکن مانند سدها و تانک‌های ذخیره‌سازی استفاده می‌نمایند . در مقابل ، دینامیک سیالات به مطالعه رفتار مایعات و گازهای در حال حرکت و یا به مطالعه نیروهای وارد بر یک جسم متحرک در سیال ساکن می‌پردازد .
از آنجا که حرکت سیالات اغلب با فعل و انفعالات حرارتی همراه است ، مطالعه مکانیزم‌های انتقال حرارت یعنی رسانایی ، جابجایی  و تشعشع  به همراه مباحث مکانیک سیالات در یک شاخه قرار می‌گیرد که به عنوان گرایش حرارت و سیالات شناخته می‌شود . به عنوان مثال گرمایش اتاق با استفاده از رادیاتور نمونه ملموس و ساد‌ه‌ای از به هم‌پیوستگی میان مکانیک سیالات و انتقال حرارت است ؛ به طوری که هوای پیرامون رادیاتور پس از گرم شدن به دلیل کاهش چگالی و به واسطه مکانیزم جابجایی ‌به سمت بالا حرکت کرده و هوای سرد جای آن را می‌گیرد. از لحاظ تئوری نیز ، معادلات و روابط توصیف کننده حرکت سیالات و انتقال حرارت ، یعنی معادلات ناویر-استوکس و معادله انرژی شباهت بسیار زیادی به هم دارند ، به طوری که درک معادلات مربوط به حرکت سیالات لازمه درک معادلات انتقال حرارت محسوب می‌شود .

مهندسی مکانیک گرایش ساخت و تولید
مهندسی ساخت و تولید (به انگلیسی: Manufacturing engineering)، بنا به تعریف انجمن مهندسان ساخت و تولید ایران، «رشته‌ای از مهندسی است که به تحصیلات و تجاربی نیازمند است تا رویه‌های مهندسی را در پروسه‌های تولید (جوشکاری، ماشین کاری، تعمیرات و نگهداری و غیره) در همهٔ زمینه‌ها آموخته، به کار برده و کنترل کند. این به توان برنامه‌ریزی در فرایندهای تولید نیازمند است تا دربارهٔ ابزارها، روندها و ماشین‌آلات و تجهیزات تحقیق کند و آن‌ها را بهبود بخشد و امکانات و سیستم‌ها را برای تولید فراورده‌های با کیفیت و هزینه بهینه یکی کند.» یکی دیگر از ظرفیت های این رشته در این است که مقرون به صرفه بودن پروژها را نیز مورد ارزیابی قرار می دهد.
مهندسان ساخت و تولید سنسورهای به کار رفته در کیسهٔ هوای خودروها، نوک چاپ در چاپگر، و کلید اپتیک در تلفن همراه را می سازند. آن ‌ها همچنین در زمینهٔ تولید موتورهای جت کوچک، پمپ های آب آتش نشانی تلسکوپ های پیشرفته، سمعک های درون گوشی، ریزپردازنده ها، و نیز تولید سبز مشغول به فعالیتند.
دانش آموختگان این رشته یاد می گیرند چگونه از طریق میکروماشین کاری بر روی نوک یک سوزن بنویسند، رباتی را کنترل کنند، به کمک رایانه مدل های سه بعدی پیچیده بسازند و یک طرح را به یک ماشین پرسرعت انتقال دهند تا آن را بسازد. مهندسی ساخت و تولید (مهم ترین و سخت ترین و با کاربردترین) گرایش مهندسی مکانیک می باشد و دروس و عملیات آن بی نهایت سخت تر از مکانیک عمومی می باشد، نام دیگر مهندسی ساخت و تولید ،مهندسی مکانیک تخصصی می باشد، یکی از دانشگاه هایی که در عرصه ی کارشناسی تا دکتری ارائه ی کامل این رشته را می دهد دانشگاه سمنان می باشد که یک دانشگاه سیاسی و با مقام بالاست و دیگر دانشگاه های تهران و دیگر شهرها نیز موجود می باشد.

مهندسی مکانیک گرایش تاسیسات حرارتی و برودتی
این رشته که در ایران نوپا است و چند سال بیشتر بنا نشده یکی از زیر شاخه های مکانیک قرار داده شده و در سطح بقیه رشته های این خانواده ی بزرگ قرار دارد که بیشتر در مورد سرمایش و گرمایش و چگونگی کاهش انرژی در ساختمان ها و ادارات و در هر جایی که انسان به سر می برد بحث می کند.
این رشته در داشتن کارگاه و آزمایشگاه سرآمد تمام گرایشهای مهندسی مکانیک است. در کل می‌توان این رشته را به سیالات نزدیکتر دانست ولی همچنان با این رشته فاصله زیادی دارد در این رشته یک مهندس قادر خواهد بود تا تعداد پره‌های یک شوفاژ را با دیدن و دانستن ابعاد اتاق حدس بزند. در ایران این رشته ارشد و دکتری ندارد و اکثر کسانی که در این رشته مایل به ادامه تحصیل هستند به سوی رشته تبدیل انرژی می‌روند و عده‌ای هم به خارج کشور رفته و ادامه تحصیل می دهند.
در کل این رشته آینده بزرگی در ایران خواهد داشت. باید دانست که این رشته از گروه بزرگی به نام مکانیک برخاسته تا نشان دهد مکانیک بزرگ خوانده‌ی رشته ها است.
یکی از مشکلاتی که دانشجویان این رشته دارند عدم وجود کارشناس ارشد و دکتری و حتی هیأت علمی در دانشگاه‌ های دارای این رشته است با این وجود همانطور که قبلاً توضیح داده شد این رشته همچنان رو به پیشرفت و جا افتادن است امید است تا در آینده این رشته جایگاه با شکوهی در میان شاخه های دیگر این رشته بزرگ پیدا کند.
نياز صنعت کشور به تأسيسات حرارتي و برودتي و کاربردي بودن اين رشته در زمينه هاي مختلف، باعث احياء مجدد اين رشته توسط دانشگاه علم و صنعت گرديد.

مهندسی مکانیک گرایش مکانیک خودرو
رشته مکانیک خودرو , رشته به شدت تکنیکال و بسیار مناسب است برای کسانی که می خواهند در راس رشته های فنی تحصیل کنند می باشد .
تولد این رشته در کشور بزرگ و صنعتی به نام آلمان بود و شاید همه شما بدانید که آلمان در جنگ جهانی دوم یک مهندس مکانیک را برابر با یک پادشاه و یک مغز طراح تمام عیار می شناخت . طوریکه هیتلر پادشاه وقت آلمان برای مهندسین مکانیم تدارکاتی را فراهم می کرد که در هیچ کشوری نمی توانستید مشاهده کنید .
وقتی صحبت در مورد مهندسی مکانیک خودرو می کنیم منظورمان تمام وسایل نقلیه ایی هستند که در روی زمین کار می کنند و دارای سوخت احتراق داخلی و البته امروز سوخت های پاکی همچون سوخت های هیبریدی، خورشیدی هستند.
همانطور که می دانید ساخت یک خودرو از بخش ها و مراحل مختلفی تشکیل می شود. اولین قدم قبل از شروع به ساخت طراحی می باشد پس از طراحی اقدام برای ساخت آغاز می گردد و در نهایت شما قدم به بهینه سازی و شناخت تعمیر انواع خودرو برمی دارید. بنابراین علم مکانیک خودرو در ارتباط با مکانیک، الکترونیک و سایر علوم محتلف است.

خرید کتابهای دست دوم مهندسی مکانیک

خرید کتابهای مهندسی مکانیک مدرسان شریف

__________________________________________________________________________________________________

مطالب پیشنهادی:

| مشاوره نوشتن پروپوزال در رشته های مختلف | | |

| | | |

| | | |

| | |

| | | |

| | | |

| | | |

| |

نظرات کاربران

عبارت امنیتی
0