اظهارنامه مالیاتی چیست؟ نحوه تنظیم اظهارتامه مالیاتی
اظهارنامه مالیاتی Tax declaration چیست؟
هر شرکت، موسسه یا کسبوکاری باید تمامی مدارک مالی خود را به اداره مالیات کشور ارائه دهد. حال سؤال اینجاست که اظهار نامه مالیاتی چیست؟ Tax declaration در اصل یک دفترچه است که کارنامه مالی شخص حقیقی یا حقوقی مشمول به پرداخت مالیات به حساب میآید. در اظهار نامه مالیاتی، رویدادهای مالی به ترتیب زمان وقوع، مستند بر مدارک و ادله قانونی درج میشود.
تفاوت اظهارنامه مالیاتی با سایر اسناد مالی
اظهارنامه مالیاتی، سندی است که بهطورخاص توسط اشخاص حقیقی و حقوقی برای محاسبه و پرداخت مالیات بر درآمد به سازمان امور مالیاتی ارائه میشود و تفاوتهای قابلتوجهی با سایر اسناد مالی دارد.
درحالیکه اسناد مالی مانند صورتهای مالی، گزارشهای سود و زیان و ترازنامه، جزئیات مالی کلی یک شرکت یا شخص حقیقی را برای اهداف حسابرسی، ارزیابی و تجزیه و تحلیل درون سازمانی فراهم میکنند، اظهارنامه اشخاص حقیقی و حقوقی بهطورخاص بر محاسبه درآمد قابل مالیات و تعیین مالیات سالانه متمرکز است.
این تفاوت هم در هدف از تهیه این اسناد و هم در محتوا و جزئیات ارائه شده در آنها نیز منعکس میشود. اظهارنامه مالیاتی به سازمانهای دولتی اجازه میدهد تا بهطورموثر بر میزان مالیات قابل پرداخت نظارت کنند، در حالیکه سایر اسناد مالی بهطورعمده برای طرفهای ذیربط داخلی و خارجی تهیه میشوند.
چه کسانی باید اظهارنامه مالیاتی ارسال کنند؟
ارائه اظهارنامه الکترونیکی مالیاتی شامل چه کسانی میشود؟ این بحث از اهمیت ویژهای برخوردار است زیرا کمک میکند تا هر شخص یا نهادی به درستی از وظایف قانونی خود آگاه شود. اشخاصی که موظف به ارائه اظهارنامه الکترونیکی مالیاتی از طریق نرم افزار سامانه مودیان هستند عبارتاند از:
کلیه اشخاص حقیقی که در ایران مشغول به فعالیت هستند و معاف از مالیات نیستند،
کلیه اشخاص حقوقی که در ایران مشغول به فعالیت هستند و معاف از مالیات نیستند،
کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی که در خارج از کشور مشغول به کار هستند و درآمد آنها از داخل ایران است،
کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که خارج از کشور اقامت دارند ولی درآمد آنها از فعالیتهای داخل ایران است،
کلیه اتباع غیر ایرانی (اعم از حقیقی یا حقوقی) که در ایران درآمد دارند، مشمول مالیات هستند.
در مقابل، شهرداریها و سازمانهای زیرمجموعه در استانها، سازمانها و نهادهایی که از بودجه عمومی دولت استفاده میکنند، کلیه موسسات و وزارتخانهها، کارگران، صیادان، عشایر و شرکتهای تعاونی دانش آموزی و دانشجویان از تسلیم اظهارنامه مالیاتی معاف هستند. این دستهبندی نشاندهنده طیف گستردهای از افراد و نهادهایی است که تحت پوشش قوانین مالیاتی قرار میگیرند و نقش مهمی در ساختار مالیاتی کشور ایفا میکنند.
انواع اظهارنامه برای اعلام درآمد
توجه به جزئیات و انتخاب صحیح اظهارنامه، کلید موفقیت در فرآیند اظهارنامه مالیاتی و جلوگیری از بروز مشکلات احتمالی با سازمان امور مالیاتی است. انواع اظهارنامهها عبارتاند از:
اظهارنامه مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی موضوع ماده صد و ده قانون مالیاتهای مستقیم
اظهارنامه مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی گروه اول ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم
اظهارنامه مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی گروه دوم ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم
اظهارنامه مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی گروه سوم ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم
اظهارنامه مالیات بر درآمد املاک ویژه اشخاص حقیقی که درآمد املاک دارند مستند بر ماده ۵۷ و ۸۰
اظهارنامه مالیاتی انحلال شرکت طبق ماده ۱۱۴ و ۱۱۶ قانون مالیاتهای مستقیم
انتخاب دقیق نوع اظهارنامه بستگی به طبقهبندی فعالیت اقتصادی و ساختار حقوقی شخص یا شرکت دارد. استفاده از نرم افزار حسابداری شرکتی نهتنها در مدیریت مالی روزانه بلکه در تهیه و ارسال این اظهارنامهها نیز به عنوان یک ابزار کارآمد عمل و به افراد و شرکتها کمک میکند تا از دقت اطلاعات ارائه شده اطمینان حاصل کنند.
انواع اظهارنامه عملکرد در سامانه اظهارنامه الکترونیک
سه نوع اظهارنامه عملکرد مالیاتی در سامانه مودیان مالیاتی وجود دارد:
اظهارنامه (اصلی)
اظهارنامه جایگزین
اظهارنامه اصلاحی
اظهارنامه اصلی
اظهارنامه اصلی همان اظهارنامه عملکرد مودیان مالیاتی است که بر اساس ماده ۱۱۰ ق.م.م تنظیم می شود و به صورت کارنامه عملکرد سال پیشین مودی، به سازمان مالیاتی ارسال میشود. این اظهارنامه زمانی انتخاب می شود که هیچ اظهارنامهای برای سال گذشته اشخاص (حقیقی یا حقوقی) تنظیم و ارسال نشده باشد.
اظهارنامه جایگزین
پس از ارسال موفق اظهارنامه اصلی و در مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی، امکان فعال نمودن یک اظهارنامه دیگر نیز برای مودی وجود دارد؛ که اظهارنامه جایگزین نامیده میشود. اگر مودی در مهلت قانونی تسلیم اظهارنامه مالیاتی متوجه درج دیتای اشتباه در اظهارنامه خود شود، با کمک اظهارنامه جایگزین میتواند اشتباه خود را برطرف نماید.
اظهارنامه اصلاحی
بر اساس تبصره ماده 226 ق.م.م، امکان ویرایش و اصلاح اطلاعات ارسال شده اظهارنامه مالیاتی، پس از پایان مهلت تسلیم اظهارنامه و فقط در اظهارنامه اصلاحی وجود دارد. بنابراین دیگر اظهارنامه اصلی و جایگزین فعال نیست. مهلت ارسال اظهارنامه اصلاحی حداکثر یک ماه پس از پایان مهلت تسلیم اظهارنامه (اصلی و جایگزین) خواهد بود.
نحوه تنظیم اظهارنامه مالیاتی حقیقی و حقوقی
در گذشته، هر کسبوکار حقیقی یا حقوقی باید دفترچه اظهار نامه مالیاتی خود را بهصورت دستی مینوشت و به اداره مالیاتی ارائه میکرد. حال باید بدانید که سیستم جدید ارائه اظهارنامه مالیاتی چیست و چطور کار میکند. در حال حاضر تمامی افراد میتوانند به جای نسخه چاپی، از سیستم اینترنتی سایت TAX.GOV.IR استفاده کنند.
با ورود به این سایت، میتوانید Tax declaration خود را بهصورت کامل تکمیل کرده و ارائه دهید. در همان ابتدا از شما سؤال پرسیده میشود که شخص حقوقی یا حقیقی هستید. به نظرتان تفاوت این دو نوع اظهار نامه مالیاتی چیست؟ در ادامه شما را با تنظیم اظهارنامه مالیاتی حقیقی و حقوقی در سایت مالیاتی کشور آشنا خواهیم کرد.
برخی مراحل در هر دو یکسان هستند و تفاوتهای جزئی بین آنها وجود دارد. اول از طرفین حقوقی و حقیقی هر دو باید به سایت مالیاتی کشور مراجعه کنند. سپس باید پیش ثبت نام الکترونیک اظهار نامه مالیاتی را انجام دهند. پیش ثبت نام اظهارنامه مالیاتی چیست؟ در این مرحله باید کد اقتصادی داشته باشید و اطلاعات تماس را همراه با کد پستی 10 رقمی بارگزاری کنید.
در مرحله دوم اعتبارسنجی انجام میشود. بعد تأیید اطلاعات، یک رمز عبور و کلمه کاربری در اختیار شما قرار میگیرد. بعد ورود باید ایمیل خود را وارد کرده و تأیید کنید. سپس در مرحله آخر اعتبار سنجی بهصورت کامل انجام میشود و میتوانید وارد سایت شده و ثبت Tax declaration را انجام دهید.
نحوه تنظیم اظهارنامه مالیاتی حقیقی
اشخاص حقیقی و صاحبان مشاغل آزاد، آن دسته از مودیان مالیاتی به حساب میآیند که به صورت انفرادی و یا شریکی به کار تولید و یا عرضه کالا و انواع خدمات مشغول هستند. در ابتدا باید گروهبندی مودیان را بررسی کنید و ببینید که در کدام گروه از مشاغل قرار میگیرید. در مرحله اول باید اقدامات اولیه و آمادهسازی اسناد و مدارک انجام شود.
در مرحله دوم تکمیل و ارسال اظهار نامه مالیاتی یا فرم تبصره ماده 100 ارسال میشود. پس از آن باید منتظر بمانید تا مبلغ مالیات برای شما تعیین شود. سپس به سایت میروید و در بخش پرداخت مالیات، مبلغ مالیات را بهصورت اینترنتی پرداخت میکنید. در مرحله چهارم نسخه چاپی اظهارنامه تأیید شده را برای بایگانی چاپ میکنید و نگه میدارید تا در اظهارنامههای بعدی از آن استفاده کنید.
اظهارنامه مالیاتی یکی از مدارکی است که در حسابرسی بیمه مورد استفاده بازرسان تامین اجتماعی قرار میگیرد.
نحوه تنظیم اظهارنامه مالیاتی حقوقی
بر اساس ماده 110 ق.م.م، تمامی شرکتها و اشخاص حقوقی موظف هستند تا اظهارنامه، ترازنامه، حساب سود و تمام زیان متکی به همراه دفاتر و اسناد و مدارک خود را را در کنار فهرست هویت شرکا، کلیه سهامداران و تعداد سهام هر یک از آنها را در مهلت تعیین شده برای سازمان مالیاتی ارسال نمایند. تمامی این اسناد باید در اظهار نامه مالیاتی درج شده و ارسال شود. گزارش عملکرد بخشهای مختلفی دارد که باید تکمیل شوند. ترازنامه مهمترین بخش تنظیم اظهارنامه محسوب میشود.
در این بخش باید تمامی داراییها و بدهی با هم برابر باشند. در غیر این صورت ترازنامه شما تأیید نمیشود. بعد اتمام مراحل، مالیات محاسبه میشود و میتوانید آن را بهصورت اینترنتی از همین سایت پرداخت کنید. در نهایت رسید پرداخت و اظهار نامه مالیاتی تأیید شده را چاپ میکنید و در بایگانی نگه میدارید. پس اگر بخواهیم بهصورت کلی بگوییم که تفاوت نوع حقوقی اظهارنامه مالیاتی چیست؟ باید بدانید که به مدارک بیشتری در مقایسه با شخص حقیقی نیاز خواهید داشت.
چگونه اظهارنامه مالیاتی ثبت کنیم
پیش نیاز ارسال اظهارنامه مالیاتی ثبت نام در سامانه مودیان و دریافت کد اقتصادی است. شما باید در موعد مقرر به سامانه my.tax.gov.ir مراجعه نموده و از آنجا اقدام به ارسال اظهارنامه نمایید. اگر خودتان نمی توانید این کار را انجام دهید حتما از یک شرکت معتمد خدمات مالیاتی کمک بخواهید تا این کار را به اصولی ترین شکل انجام دهند.
ثبت اظهارنامه برای اشخاص حقیقی گروه سوم سختی زیادی ندارد. زیرا با استفاده از ضریب مالیاتی مقدار مالیات نهایی محاسبه خواهد شد.
برای ثبت باید نام کاربری و یا کلمه عبور خود را در سامانه مودیان داشته باشید.
برای اشخاص حقوقی و اشخاص حقیقی گروه یک لازم است دفاتر قانونی حسابداری نیز ارائه گردد. برای این دسته از مودیان فرمول محاسبه مالیات بر اساس درآمد – هزینه بوده و از ضریب مالیاتی استفاده نخواهد شد.
مراحل ثبت نام اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی
ابتدا باید در سایت ثبت نام کرده و عضو شوید.
باید نام کاربری و کلمه عبور خود را وارد نموده و وارد بخش پیشخوان شوید.
از سمت راست بر روی منو و سپس بر روی گزینه اظهارنامه و بعد بر روی قسمت ارسال اظهارنامه کلیک کنید. سال مالیاتی خود را بر روی عدد همان سال انتخاب نمایید.
با توجه به وضعیت خود، نوع اظهارنامه ای که قصد ارسال آن را دارید، انتخاب نمایید. دقت کنید که این روش برای ارسال اظهارنامه مالیات بر عملکرد اشخاص حقیقی است.
(اصل، الحاقی، اصلاحی) را با دقت و به طور کامل، در فرم های اظهارنامه مالیاتی وارد نمایید.
در صورتی نیاز به کسب اطلاعات بیشتر دارید، می توانید از بخش راهنمای تکمیل اظهارنامه بهره مند شوید. در صورتی که مدارک دیری دارید و یا لازم است در هنگام ارسال اظهارنامه ارائه دهید، آن ها را به صورت اسکن شده به اظهارنامه خود الصاق نمایید.
در صورتی که از صحت اطلاعات وارد شده اطمینان حاصل پیدا کردید، بر روی گزینه ارسال اظهارنامه ضربه زده و یا کلیک کنید. پس از ارسال موفق، یک کد رهگیری به شما نشان داده خواهد شد. حتماً کد رهگیری را برای خود ذخیره نمایید. با استفاده از این کد رهگیری می توانید وارد بانک شوید و مالیات را پرداخت کنید. همچنین پرداخت به صورت آنلاین و یا در اداره مالیات نیز قابل انجام است.
مراحل ثبت نام اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی
برای اشخاص حقوقی نیز باید همین رویه تکرار گردد.
اما تنها تفاوتی که برای نهاد های با مجور حقوقی در قوانین مالیاتی وجود دارد، ارائه اسناد و مدارک مالیاتی بوده که نشان دهنده درآمد و هزینه واقعی در طول یک سال است. این اسناد باید اسکن شود و سپس بارگذاری گردد.
برای اشخاص حقوقی مالیات 25 درصد درنظر گرفته شده است.
برای ارسال اظهارنامه اشخاص حقوقی بهتر است که شرکت های خدمات مالیاتی معتبر این کار را انجام دهند.
مدارک لازم برای تکمیل اظهارنامه مالیاتی Tax declaration
هر نوع مجوز که از مراجع ذی صلاح برای شما صادر شده؛
تمامی مدارک شرکت یا موسسه از جمله اساسنامه و شرکت نامه و آخرین تغییرات اساسنامه و موضوع فعالیت شرکت؛
تصویر اصل اجارهنامه یا گواهی سند محل قانونی شرکت؛
تصویر و رونوشت از کارت ملی و شناسنامه تمامی اعضای هیات مدیره و صاحبان امضا اسناد تعهد آور؛
تصویر گواهینامه ترازنامه اشخاص حقیقی یا حقیقی؛
ارائه اصل صورت سود و زبان کلیه اشخاصی که بر اساس قانون قانون، مکلف به تنظیم اظهارنامه عملکرد هستند؛
مبلغ کل درآمد و فروش داخل یا خارج از کشور؛
تمامی گواهیهای گردش حساب ممهور به مهر شعبه شرکت /موسسه مشمول پرداخت مالیات؛
صورت بهای تمامشده تمام کالاها یا کلیه خدماتی که ساخته شده و فروخته شدهاند؛
تمام قراردادهای شرکت/موسسه با اشخاص حقیقی یا حقوقی خصوصی یا دولتی؛
مانده کل سود و زیان دوره قبل و گردش حساب تعدیلات سنواتی؛
ارائه شماره ثبت دفاتر قانونی همراه با کد رهگیری؛
اسناد تمام مالیاتهای پرداخت شده که برای کسر مالیات مورد تأیید اداره مالیات کشور باشند؛
ارائه کارت بازرگانی در صورت وجود؛
ارائه نام کاربری، رمز عبور، کد مالیاتی و کد رهگیری پیش ثبتنام برای ارسال اظهارنامه الکترونیکی مالیاتی؛
گواهینامه حسابهای سالهای قبل مودی مالیاتی جهت بررسی ممیز اداره مالیات؛
هر نوع سندی که به تشخیص اداره دارایی نیاز باشد باید تهیه شود، برای مثال میتوان به مدارک پرداخت بیمه اشاره کرد.
خرید کتاب دست دوم حسابداری
خرید کتاب های حسابداری پیام نور
خرید کتابهای حسابداری مدرسان شریف
__________________________________________________________________________________________________
مطالب پیشنهادی:
| |